Ce trebui sa stii inainte de a pleca la lucru in alta tara

Daca vrei sa lucrezi in alta tara este de inteles: salarii mai bune (vezi topul), conditii de viata mai placute si o noua perspectiva. Cel putin, aceasta este perceptia tuturor celor care stau in Romania visand la un job in UK, in Italia sau in Nordul Europei. Realitatea este asemanatoare cu asteptarile, dar este mult mai dura. Daca vrei sa lucrezi in alta tara trebuie sa fii cat se poate de serios si sa respecti regulile impuse de locul in care ajungi.

Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte de a pleca

Un prim lucru pe care trebuie sa il stii este faptul ca orice tara are propriile legi si propriile elemente culturale. Astfel, odata ce ai ajuns aici vei avea un adevarat soc. Mancarea va fi altfel, stilul de viata va fi altfel, oamenii vor fi altfel si modul de lucru va fi altfel. Este motivul pentru care trebuie sa te informezi extrem de bine inainte de a lua decizia de a pleca. Invata cum traiesc oamenii langa care vei locui si vei lucra si invata ceea ce ii face fericiti. Te ajuta extrem de mult.

De asemenea, inainte de a pleca la lucru in strainatate trebuie sa te asiguri ca stii o limba de circulatie mondiala. Engleza, Franceza sau chiar Italiana si Spaniola te pot ajuta sa te descurci si sa comunici cu cei din jur. Evident, cel mai bine este sa inveti limba tarii in care urmeaza sa mergi, insa daca nu poti intr-un timp scurt, engleza este perfecta, pentru ca majoritatea oamenilor o stiu.

Evita sa pleci din tara fara a avea toate lucrurile rezolvate. Vorbeste cu familia, inchide-ti toate conturile la banci, plateste-ti toate datoriile si asigura-te ca nu va interveni nimic neplacut in perioada in care esti plecat. In felul acesta vei putea sa lucrezi linistit sa iti atingi scopurile.

Este bine sa pleci cu un plan foarte bine structurat: Descopera scopul pentru care pleci; Stabileste-ti un target, fie ca este vorba despre bani, despre dezvoltarea in cariera sau despre calatorii; Munceste in asa fel incat sa iti atingi targetul respectiv.

Odata cu planul, trebuie sa iti notezi si alte informatii utile. Spre exemplu, numarul de telefon al ambasadei Romaniei in tara in care mergi poate sa fie cat se poate de util, mai ales in momentele in care apar ceva probleme.
Ai grija de sanatatea ta, asigurandu-te in tara in care vei lucra, nu accepta sa lucrezi fara contract si cunoaste-ti intotdeauna drepturile.

Daca stii toate aceste lucruri, sansele de a ajunge sa ai succes in strainatate sunt foarte mari. Evident, ai nevoie de perserverenta, de munca multa si de capacitatea de a invata si de a te adapta. Pana la urma, insa, orice om are aceste calitati, trebuind doar sa si le descopere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *