Cum detectezi firmele serioase prin care se poate pleca din tara la munca

Plecarea in strainatate pentru a munci poate sa fie o actiune destul de dificila, care aduce o multime de schimbari in viata ta. Este motivul pentru care trebuie sa fie facuta ca la carte. Exista oameni care aleg sa plece pe cont propriu si exista oameni care apeleaza la firmele de recrutare a fortei de munca in strainatate pentru a se bucura de mult mai putine riscuri si de o flexibilitate mai mare.

Daca vrei sa pleci in strainatate printr-o firma de recrutare si iti doresti sa fie totul in regula, iata ce trebuie sa faci:

Verifica firma cu care pleci!

Exista cateva lucruri care definesc o firma de recrutare serioasa. De regula, firmele foarte serioase nu percep suprataxe la numerele de telefon si nu cer bani pentru serviciu. Majoritatea acestor firme primesc un comision de la angajator, dupa ce ai ajuns deja la locul de munca. Evident, exista si firme serioase care percep taxe inca de la inceput, insa daca dai peste una, este bine sa o verifici cu mare atentie.

Daca o firma percepe o taxa de la angajator nu va mai avea voie sa iti ceara bani, insa nici invers. Firmele de recrutare trebuie sa fie autorizate de ITM pentru a presta acest fel de servicii si de asemenea, trebuie sa aiba toate datele de contact si in general, toate datele, cat mai la vedere.

Verifica contractul pe care il semnezi

Este bine sa nu pleci la munca pana nu semnezi un contract de munca. Acesta este o garantie pentru tine si pentru faptul ca vei fi in regula. Verifica cu mare atentie contractul ce iti este pus in fata si asigura-te ca il intelegi. Acesta trebuie sa fie redactat in limba romana sau in cel mai rau caz, intr-o limba pe care sa o cunosti foarte bine. In contractul de munca trebuie sa gasesti toate detaliile, legate de cheltuielile de cazare, legate de masa, de transport, de salariu, de zile libere sau de zile de concediu.

Atunci cand te opresti la salariu, asigura-te ca ai inteles corect daca este brut sau net, pentru a nu avea o surpriza ulterioara.

Contractul trebuie sa contina, de asemenea, obligatiile pe care le are angajatorul fata de angajat, dar si obligatiile pe care le are angajatul fata de angajator.

Ce faci in cazul in care descoperi probleme la firma de recrutare?

De regula, daca descoperi o problema ce tine de legalitate sau pur si simplu de modul in care firma pe care ai ales-o isi face treaba, poti sa faci o reclamatie la Inspectia Muncii. Daca problemele sunt de ordin financiar, Inspectia Muncii poate sa transfere cauzul mai departe, catre politie, deoarece taxele in plus pot reprezenta o fapta peala.

Cert este ca, atunci cand vrei sa iti cauti un job in strainatate, pentru a elimina orice risc, ai nevoie de o atentie extrem de bine focusata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *