Cum poti obtine alocatie europeana daca muncesti in strainatate

Alocatia celor mici este o suma de bani care ii ajuta sa se dezvolte si sa se bucure de copilarie. Din nefericire, alocatiile din Romania nu sunt chiar atat de mari precum ne-am dori sa fie, insa daca locuim in Romania, ne multumim cu ceea ce avem.

Daca locuim intr-o alta tara europana, este bine de stiut ca alocatiile copiilor din Romania pot fi inlocuite cu alocatiile tarilor in care lucreaza parintii. De regula, acestea sunt mult mai mari, ceea ce poate sa creasca destul de mult calitatea vietii.

Alocatiile europene au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru membrii familiilor celor care lucreaza.

Cum poti obtine, asadar, o alocatie Europeana pentru cei mici?

Un prim pas pe care trebuie sa il faci pentru a obtine alocatia Europeana este adresarea la institutia competenta din Romania. Aceasta este AJPJ. De asemenea, trebuie sa te adresezi si la institutia competenta din tara in care lucrezi. De regula, exista diferente destul de mari de organizare de la un stat la altul, asadar, ai nevoie de putina informare. Pentru Italia, spre exemplu, trebuie sa mergi la Institutul National de Protectie Sociala.

Adresarea catre institutii se face prin completarea unui formular E411, care trebuie depus la ambele institutii responsabile cu plata alocatiei. Este bine sa ai rabdare destul de mare intre depunerea documentelor si plata propriu-zisa a alocatiilor, deoarece perioada poate sa dureze destul de mult in functie de factori precum corectitudinea datelor completate in formular sau obtinerea altor documente de la institutii abilitate.

Care sunt regulile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a primi alocatia?

O prima regula ar fi faptul ca alocatia copilului este cea mai buna varianta pe care o poate obtine din tara in care locuieste sau tara in care lucreaza parintii. Spre exemplu, daca parintii lucreaza in Marea Britanie si copilul locuieste in Romania, iar alocatia din marea Britanie este de 100 de euro iar cea din Romania este de 20, copilul va primi prima alocatie.

Daca parintii lucreaza in doua state diferite, copilul va primi o singura alocatie, de la statul cu o indemnizatie mai mare.

Cum se completeaza formularul E411?

Completarea formularului este destul de complexa. Acesta are doua parti: A si B.

Partea A se completeaza de catre parintele care se adreseaza institutiei competente cu plata alocatiilor si presupune date privind identitatea persoanelor si fotocopii ale actelor.

Partea B este completata de Agentia Judeteana pentru prestatii sociale si presupune informatii provenite de la mai multe institutii,cum ar fi Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa Judeteana de Pensii, Directia Generala a Finantelor Publice, Inspectoratul Social Judetean sau Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Desi poate sa dureze ceva intregul proces, avantajele obtinerii unei alocatii pentru copii din statul in care lucrezi pot fi destul de mari, asadar, merita efortul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *