Mare atentie la ofertele de lucru fake! Vezi cum le poti evita!

Joburile in strainatate creaza un adevarat miraj printre romanii care au probleme financiare. Este normal, in conditiile in care unele tari ofera salarii de 5-6 ori mai mari decat ofera tara noastra iar conditiile de munca si de viata de aici sunt net superioare.

In cautarea rapida a unui job in strainatate, o multime de oameni ajung sa fie pacaliti de oferte de munca fake. Unele dintre ele pur si simplu distorsioneaza realitatea, exagerand in ceea ce priveste salariul sau orarul de munca, in timp ce altele ajung sa duca la un adevarat trafic de persoane.

Daca vrei sa eviti ofertele de lucru fake, iata ce trebuie sa faci:

Analizeaza cu atentie firma de recrutare cu care pleci in strainatate

De regula, firmele de recrutare serioase nu trebuie sa ceara bani inainte de a rezolva dosarul si de a gasi loc de munca. De fapt, cele mai serioase firme de recrutare percep taxe doar dupa ce persoana care isi cauta job a ajuns si s-a stabilit in tara in care a dorit. Daca gasesti firme de recrutare care percep diverse taxe, au numere de telefon cu suprataxa sau pur si simplu nu iti inspira incredere, este bine sa iti pui intrebari.

Nu semna contractul inainte de a-l citi cu atentie

De multe ori, in contract se ascund clauze care nu sunt atat de productive pentru cel care il semneaza. Din acest motiv, este bine sa citesti cu o atentie sporita fiecare detaliu din contract. Acesta trebuie sa fie redactat in limba romana, trebuie sa contina detalii despre salariu, despre programul de munca si chiar despre cheltuielile pe care le implica masa, transportul si cazarea.

De asemenea, contractul trebuie sa prevada zilele de concediu sau alte detalii care sunt importante pentru desfasurarea lucrului.

Contractul trebuie sa contina si obligatiile pe care le are angajatorul strain fata de angajat, cum ar fi platirea unei asigurari de sanatate sau timpul in care se plateste salariul.

Fii foarte atent la modul in care este precizat salariul

In contract, salariul poate fi precizat ca fiind brut sau net. Multi recruteri apeleaza la salariul brut, deoarece este mai mare si este mai atractiv. Acesta este supus taxelor, insa, si poate sa duca la un salariu net mult mai mic. In unele tari, salariul net este chiar si cu 50 % mai mic decat salariul brut. Din acest motiv, este bine sa nu neglijezi acest aspect.

Ia-ti toate masurile de precautie inainte de a pleca

Inainte de a pleca, este bine sa le lasi rudelor toate detaliile despre locul in care esti si cum pot sa te gaseasca. Informeaza-te foarte bine despre orasul in care vei lucra si despre firma la care vei lucra si incearca sa fii cu un pas inaintea fiecarei miscari. In felul acesta, locul de munca pe care il vei avea iti va atinge asteptarile iar rezultatele vor fi cele pe care ti le-ai dorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *